Hvad er B-indkomst (honorarer)?

Hvad er B-indkomst (honorarer)?

Hvis du er freelancer eller har fået et honorar for eksempelvis at give en koncert eller holde et oplæg, så har du højst sandsynligt modtaget B-indkomst.

B-indkomst er et begreb, man bruger om en indtægtskilde eller flere indtægtskilder, som er udover den indtægtskilde (A-indkomst), man modtager fra det, der betragtes som et traditionelt job. Den største forskel mellem A-indkomst og B-indkomst er, hvorledes skatten betales. Således foregår skattebetalingen for A-skat automatisk gennem en 3. part, mens man som modtager af B-indkomst skal stå for hele skattebetalingen selv. Læs mere om B-skat.

B-indkomsten er typisk en indkomst, som kommer mere ujævnt, end hvis man indgår i et fast ansættelsesforhold. B-indkomsten er en indkomst for erhverv, hvor man bliver betalt i honorarer eller provisioner, eller hvis man f.eks. er selvstændig og har overskud eller en indkomst via indtægter fra renter og lignende.

B-indkomst og fast indkomst

Hvis du har ét fast job og dermed kun den ene indtægtskilde, så er chancen for at du modtager B-indkomst forholdsvis lav, men der er en stigende tendens til at flere virksomheder udbetaler løn som B-indkomst. Du skal derfor være opmærksom på, at du gennem dit job har betalt skat, eller om du selv skal indbetale til skat. Hvis du ikke får betalt din skat rettidigt, kan det udløse bøder fra SKAT.

En god tommelfingerregel, til hvordan du kan forstå og huske, hvad B-indkomst er, er at tænke på A versus B. A-indkomst er den primære indtægtskilde, som de fleste danskere får fra deres faste job hver måned, og hvor skatten bliver betalt, inden pengene bliver udbetalt. B-indkomst er den sekundære indtægtskilde, som bruges til erhverv, hvor man er helt eller delvist honorarbetalt, eller hvis man f.eks. er selvstændig og har overskud i sin virksomhed. Hvis du modtager din lønseddel, og der eksempelvis ikke er betalt AM-bidrag, modtager du sandsynligvis B-indkomst.

TaxMate hjælper dig til at betale din B-skat rettidigt og derved undgå bøder og gebyrer. Derudover hjælper TaxMate dig med at få alle de fradrag, du er berettiget til, således at du får mest muligt ud af din B-indkomst.

1 kommentarer

Jeg har arbejdet som model i nogle år, her har jeg altid modtaget b-inkomst. Det har virkeligt været svært at finde rundt i.

Mikkel Høst

Mikkel Høst

11-06-2020

Det kan jeg godt forstå Mikkel, håber du kunne bruge indlægget til noget.

TaxMate support

TaxMate

11-06-2020

Kommentarer er slået fra på dette indlæg

Lignende indlæg

Her kan du finde yderligere inspiration.