Gratis guide - Sådan får du 2.728 kr. tilbage i skat

Find dine fradrag
Frikort - Beløb du må tjene uden at betale skat

Frikort - Beløb du må tjene uden at betale skat

Hvis du forventer at tjene mindre end eller det samme som dit årlige personfradrag, skal du ikke betale skat.

Dit frikort gør nemlig at du må tjene et bestemt beløb uden at skulle betale skat af det, og det beløb har samme størrelse som dit personfradrag.

Beløbet er skattefrit, så det er derfor vigtigt at du er klar over hvor meget du må tjene for det er individuelt fra person til person når du må bruge dit frikort. Du kan finde dit præcise beløb på din årsopgørelse.

Du må tjene et bestemt beløb for at få ret til frikort

De fleste danskere tjener mere end deres årlige personfradrag og derfor er frikort ikke en mulighed for dem. I 2021 må personer over 18 år tjene 46.700 kr om året som svarer til deres personfradrag. Tjener man mere end dette, kan man ikke benytte sit frikort. Tjener du derimod mindre end dette kan du benytte dit frikort.

Hvis du er under 18 år må du tjene op til 36.900 kr. i 2021.

Hvem har et frikort?

Et frikort bliver kun tildelt de, som forventes at tjene mindre end et bestemt beløb på et år. Der er typisk tale om unge mennesker, som endnu ikke har en større indkomst.

Når du som ung får dit første fritidsjob, vil du typisk få brug for dit frikort. Det samme gør sig gældende, hvis du modtager SU, men stadig bor hjemme hos dine forældre og ikke har et job, der giver en supplerende indtægt.

Hvordan får du fat i dit frikort?

Du vil automatisk blive tildelt et skattekort i det år, hvor du bliver 15 år. Dit frikort ligger digitalt på Skattestyrelsens hjemmeside. Så når du får dit første job når du fylder 15 år kan du benytte dit frikort.

Du skal stadig betale AM-bidrag

Selvom det beløb du tjener på dit frikort er skattefrit, skal du stadig betale AM-bidrag, ligesom alle andre lønmodtagere i Danmark skal det. Derfor bliver der trukket 8 % fra din løn hver måned.

Du har også andre slags skattekort

Udover frikortet kan du også benytte dig af dit hovedkort og et bikort, som sammen med dit frikort udgør dit skattekort. Der gælder nogle andre regler for dit hovedkort og bikort og ligesom dit frikort er det hele blevet digitalt og du finder det på skattestyrelsens hjemmeside.

Læs mere om fradrag og skat på vores side

Udover personfradraget, kan du læse meget mere om din skat og de fradrag som du kan benytte dig af.

0 kommentarer

Kommentarer er slået fra på dette indlæg

Lignende indlæg

Her kan du finde yderligere inspiration.