Det kan have stor betydning for manges økonomi om de har overskydende skat, eller om de har betalt for lidt i skat i løbet af 2020, og dermed skal betale penge tilbage i restskat. Derfor er det vigtigt at man har givet de korrekte oplysninger om sin indkomst til Skat i sin forskudsopgørelse, så man ikke behøver at bruge for lang tid på at rette i sin årsopgørelse.
Forskellen på din forskudsopgørelse og årsopgørelse
Mange forveksler forskudsopgørelsen og årsopgørelsen. En god måde at huske forskellen på de to er, at forskudsopgørelsen ser fremad, og derfor er den et kvalificeret bud på hvor meget du kommer til at tjene det kommende år. Årsopgørelsen er et tilbageblik på det foregående år og derfor en udregning af hvor meget du skal betale i skat af det du har tjent. Hvis du har ændringer i din indkomst er det vigtigt at man oplyser det til Skat. Det kan eksempelvis være at du er færdig med dit studie og går fra SU til fuldtidsarbejde. På Skats hjemmeside kan du se din forskudsopgørelse og årsopgørelse og det er også her du retter i dem begge. Du kan rette i dem begge i løbet af året, og derfor er det en god ide at gøre det, når du ved at der sker ændringer i dem.
Hvornår kan jeg tjekke forskudsopgørelsen og årsopgørelsen?
Du kan i udgangspunktet rette i både forskudsopgørelsen og årsopgørelsen når du vil. Forskudsopgørelsen bliver frigivet i november måned og gælder for det kommende år. Årsopgørelsen kan man tjekke i marts måned og det er din årsopgørelse der fortæller dig om du skal have penge tilbage i skat eller om du skal betale restskat.
skat.dk er skatteforvaltningens digitale indgang til selvbetjening til forskudsopgørelsen og årsopgørelsen, og det er her du kan rette i dem, ligesom du kan få vejledning om skatter og fradrag. Det er også på skat.dk du betaler pengene tilbage som du skylder Skat.
Få styr på dine fradrag for din egen skyld
Fradrag kan i flere tilfælde være forskellen på om man skal betale penge tilbage til Skat eller om man har overskydende skat. Derfor er det vigtigt at man ved hvilke fradrag man har ret til. Man kan se sine forventede fradrag på forskudsopgørelsen.
I forskudsopgørelsen skal man eksempelvis hvert år, skrive hvor mange dage man regner med at være på ens arbejdsplads og hvor mange dage man arbejder hjemmefra. Det antal dage du er på arbejde kan have betydning for hvor stort dit befordringsfradrag (kørselsfradrag) er, og derfor har det betydning for din årsopgørelse.
Der er mange andre fradrag der kan have betydning for om du får penge tilbage i skat og om du har overskydende skat. De fleste oplysninger får Skattestyrelsen automatisk af din arbejdsgiver, men nogle af oplysningerne skal du selv sørge for er korrekte så du betaler det korrekte beløb i skat. Hvis du eksempelvis har optaget et lån eller købt ejendom skal du også sørge for at de fradrag kommer med på din årsopgørelse.
Hvad sker der med den overskydende skat?
Hvis du har overskydende skat og man dermed får penge tilbage i skat, kan de fleste forvente at få pengene udbetalt automatisk til deres nem-konto. Skat udbetaler den overskydende skat så du modtager den omkring midten af april, men du kan rette i din årsopgørelse frem til d. første maj og gør du det inden deadline vil pengene blive udbetalt hurtigere.
Skat kan dog i visse tilfælde tilbageholde din overskydende skat og bruge den på at betale noget af den gæld du skylder til det offentlige. Hvis du eksempelvis har en skattegæld fra tidligere år som du ikke har tilbagebetalt endnu eller på anden vis skylder penge til det offentlige, kan Skat dermed bruge nogle af de penge til at få indraget gammelt gæld, hvorfor du ikke får den overskydende skat udbetalt. Om du skylder penge til skat tilbage fra tidligere år, kan du se på Skats hjemmeside.
Det er vigtigt at du har styr på dine skattekort
Har du to indkomster, enten gennem flere jobs eller hvis du er på SU og har studiejob ved siden af dit studie, så kan det være vigtigt at du har styr på dine skattekort. Det kan nemlig have betydning for om du har overskydende skat.
Dine skattekort består af dit hovedkort og dit bikort, og hvilket af dem som dine indkomster bliver trukket fra bestemmer du selv.
På dit hovedkort er det muligt at få fradrag og du skal selv bestemme hvilken af dine indtægter der bliver trukket gennem det. Du skal sige til din arbejdsgiver om de skal trække din løn gennem hovedkortet eller bikortet.
Fik du svar på dine spørgsmål?
Det er altid rarest at få penge tilbage i skat frem for at skylde penge til skat, og derfor er det vigtigt at man kan få hjælp til sin skat. Hos TaxMate vil altid gerne svare på de spørgsmål du må have og hvis du vil have styr på dine fradrag råder vi dig til at tage vores guide, hvor du med simple spørgsmål kan finde ud af hvilke fradrag du har ret til.
Tak for et spændende indlæg, der lærte jeg noget nyt ;)
Jens Dam
26-01-2021Tak for din kommentar!
TaxMate
26-01-2021