For at få kørselsfradrag skal du have et lønnet arbejde og bo mere end 12 km fra dit arbejde.
Hvad er et kørselsfradrag? Og hvem kan få det?
Dit kørselsfradrag, også kaldet befordringsfradrag, er du berettiget til, hvis du har mere end 12 km hver vej til dit arbejde. Det vil sige at hvis du kører mere end 24 km sammenlagt, ud og hjem, når du skal til og fra dit arbejde, så har du ret kørselsfradrag.
Kørselsfradraget er et incitament til at bo længere fra din arbejdsplads. På den måde forsøger man at stoppe den store tilflytning til de store byer i Danmark
Du kan få dit kørselsfradrag hvis du pendler, kører i bil eller cykler. Det er ikke transportmidlet der afgør om du kan få kørselsfradrag, men derimod afstanden fra dit hjem til din arbejdsplads. Hvis du kører en anden rute end den korteste rute til din arbejdsplads, så skal du huske at indberette det til Skat.
Hvad er satserne for dit kørselsfradrag?
Satserne er opdelt efter hvor langt du har til arbejde, og som tidligere skrevet så skal du ikke nødvendigvis regne med den korteste rute. Nedenfor kan du satserne:
-
0-24 km: 0 kr pr km.
-
24-120 km: 1,90 kr pr km.
-
Over 120 km: 0,95 kr pr km.
Hvis du har 120 km og bor i en udkantskommune og har mere 120 km: 1,90 kr pr km. Du kan læse på Skats hjemmeside om du bor i en udkantskommune.
Hvis du kører over Storebælt er du berettiget til et yderligere fradrag på 110 kr per tur i bil, eller 15 kr per tur i offentlig transport.
Hvis du kører over Øresundsbroen er du berettiget til et yderligere fradrag på 50 kr i bil, eller 8 kr i offentlig transport.
Beregn kørselsfradrag - Et eksempel
Hvis du ved hvor mange km du bruger i transport pr dag til og fra din arbejdsplads, så kan du nemt beregne dit kørselsfradrag. Det er vigtigt at huske at man ikke får fradrag for de første 24 km man kører i alt.
Her kommer et eksempel:
Jytte har 22 km. til sin arbejdsplads og kører derfor 44 km. om dagen til og fra sit arbejde. Når man trækker de første 24 km fra, så er hun berettiget til kørselsfradrag for 20 km. Det vil sige at hun kan få 1.90 kr * 20 =38 kr, i fradrag om dagen hun er på arbejde.
Jytte ved at hun arbejder 200 dage på sin arbejdsplads, og derfor er hun berettiget til: 200 * 38 kr = 7600 kr i kørselsfradrag.
Tæl hvor mange dage du er på din arbejdsplads, når du skal beregne dit kørselsfradrag
Det er vigtigt at man holder nøje øje med, hvor mange dage man er på sin arbejdsplads. Man skal huske at tælle sygedage, hjemmearbejdsdage og ferier fra.
Hvis du angiver for mange dage, kan du risikere et skattesmæk og dermed betale penge tilbage til Skat.
Kan du få kørselsfradrag når du er på SU?
Du kan ikke få kørselsfradrag hvis du er studerende eller i ulønnet praktik. Det er kun for lønnet arbejde, at du har ret til dit kørselsfradrag.
Til gengæld kan du som studerende få nedsat prisen for transport gennem ungdomskort og andre tiltag.