Fradrag kan være forskellen på om du skal betale restskat eller om du får overskydende skat tilbage. Derfor skal du have styr på at dine informationer på din forskudsopgørelse og årsopgørelse er korrekte.
Restskat er en ubehagelig overraskelse for mange danskere
Når man tjekker sin årsopgørelse i marts måned kan der for mange danskere ligge en ubehagelig overraskelse, som kan have betydning for ens økonomi. Der er heldigvis meget man kan gøre for ikke at få restskat. Mange kan gå fra at skulle give penge tilbage til Skat, til at få penge tilbage, hvis de eksempelvis ændrer deres fradrag. Til gengæld kan fradrag også betyde at du har betalt for lidt i skat, fordi at du har fået for meget for dine fradrag. Eksempelvis bliver befordringsfradraget, som også kendes som kørselsfradraget, i mange tilfælde bestemt til at være alle dage du arbejder, fordi at Skat tror, at du kører på arbejde hver dag. I disse Coronatider har mange arbejdet hjemmefra, og dermed har de ikke ret til kørselsfradraget i de dage hvor de arbejder hjemmefra og derfor kan de ende med at betale for lidt i skat og dermed have restskat.
Kan du betale din skat tilbage skal du helst gøre det senest d. 1 juli
Har man restskat der skal betales er det ikke altid at man lige kan gøre det med det samme inden nytår. Hvis man betaler inden nytår kan man nemlig undgå at betale renter for sin restskat. Kan man ikke betale med det samme kan man også vælge at gøre det senere. Og afhængig af hvornår du gør det, skal du så betale renter og procenttillæg. Hvis du gør det i perioden 1 januar til den 1 juli 2021, skal du også gøre det med en dag-til-dag rente som betyder at du skal betale en dag-rente på 1,8 %. Det betyder, at hvis du skylder penge i restskat og betaler d. 30. januar skal du betale renter for 30 dage. Selvom man normalvis fradrag for at betale renter, får man ikke et skattemæssigt fradrag for at betale dag rente. Så jo hurtigere du kan betale din skat tilbage, jo mindre skal du betale i rente.
Betaler du efter d. 1 juli bliver du opkrævet et fast procenttillæg på 3,8% og kan man ikke betale det hele bliver det opkrævet i tre rater i august, september og oktober.
Manglende am-bidrag skal ligeledes betales tilbage som restskat
Hvis du på den ene eller den anden måde har ikke har betalt am-bidrag skal også den betales tilbage med dag-til-dag renter eller et fast procenttillæg, afhængig af hvornår du betaler den tilbage.
Har du overskydende skat i stedet for restskat?
Har du påbegyndt en indbetaling af restskat med dag-til-dag rente og bliver klar over at du har fradrag til gode hos Skat, så får du de penge du har betalt i renter tilbage sammen med din overskydende skat.
Tag kontakt til os hvis du er i tvivl om din skat
Hos TaxMate bliver vi glade når danskerne har styr på skatten og deres fradrag. Derfor må du meget gerne kontakte os hvis du har spørgsmål om skat og fradrag. Vi opfordrer dig til at tage vores guide, som kan vise dig om du har fradrag til gode. For fradrag kan være forskellen på restskat og overskydende skat.