Guide til din forskudsopgørelse for 2021

Guide til din forskudsopgørelse for 2021

Hvis du er en af de mange danskere, der ikke bryder sig om at få en restskat, bør du sikre at din forskudsopgørelse for 2021 er korrekt.

Hvis du er en af de mange danskere, der ikke bryder sig om at få en restskat, bør du sikre at din forskudsopgørelse for 2021 er korrekt, når Skattestyrelsen åbner for adgangen hertil (typisk i november). Hvem ved du kan måske endda få penge tilbage for dine fradrag.

Hvorfor skal jeg ændre i min forskudsopgørelse i løbet af året?

Når der sker store ændringer i din økonomi, er det altid en idé at rette forskudsopgørelsen. En ændring i dine indtægter kan for eksempel forekomme, hvis du:

  • får et nyt job
  • går på pension
  • køber eller sælger ejendom
  • får kortere eller længere afstand til din arbejdsplads

Når du retter din forskudsopgørelse så får du med det samme en ny forskudsopgørelse, hvor du kan se alt fra løn, trækprocent, skatter og afgifter, indkomst og meget mere for det kommende år. Dit nye skattekort bliver herefter automatisk sendt til din arbejdsgiver, så du betaler korrekt skat i løbet af året. Det er altid en god idé at sikre at oplysningerne på forskudsopgørelsen er korrekte, specielt i forhold til din indkomst.

Forskudsopgørelse med enkeltmandsvirksomhed - hvad skal jeg egentlig betale i skat?

Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, skal du betale skat af virksomhedens overskud, præcis ligesom du ville skulle gøre det, hvis du var normal lønmodtager. Det er din egen pligt, at udregne det forventede overskud eller underskud, og angive dette i din forskudsopgørelse. Hvis du ikke får ændret din forskudsopgørelse, kan du risikere at du får betalt for lidt i skat, når året er gået og du modtager årsopgørelsen.

Kan jeg få penge tilbage ved at ændre min årsopgørelse og forskudopgørelsen?

Når du ændrer og tilpasser din forskudsopgørelse, giver det dig ikke penge direkte på kontoen. Det hjælper dig dog til at betale den korrekte skat i løbet af året. Du ændrer din trækprocent, hvilket betyder, at du ændrer den betaling, som du laver til skat, når du opdaterer din forskudsopgørelse. Når årsopgørelsen bliver frigjort i marts, vil du, hvis du har opdateret forskudsopgørelsen korrekt, ikke skulle betale penge tilbage til skat. Hvis du sørger for at få opdateret din forskudsopgørelse hvert år, får du bedre styr på din økonomi og det beløb du har betalt i skat.

Hvilke nogle felter skal jeg ændre på forskudsopgørelsen?

Forskudsopgørelsen består en en masse forskellige rubrikker, som du skal opdatere, hvis de er relevante for dig. Det kan være relativt forvirrende og komplekst, at få forskudsopgørelsen på plads, men det vil ofte være tiden værd. Din årsopgørelse bliver i hvert fald meget taknemlig, hvis du får opdateret din forskudsopgørelse. Du kan indrapportere dine fradrag fx i felt 429 for rejsefradrag 2021. Kørselsfradraget skal registreres under befordring i felt 417. Det vigtigste felt som du skal sørge for er opdateret, er felt 201. Her indtaster du din forventede indtægt for året.

Er det en god idé at indtaste for meget indkomst på min forskudsopgørelse?

Det er som udgangspunkt ikke en god ide at indtaste andet end din forventede indkomst på din forskudsopgørelse. Hvis du indtaster en for høj indkomst på forskudsopgørelsen, kommer det til at have en betydning for din trækprocent i for året. Når du får penge tilbage fra skat på din årsopgørelse betyder det, at du har betalt for meget skat resten af året.

Kan du se om du skal have penge tilbage fra skat, inden du modtager årsopgørelsen?

Som udgangspunkt, nej. Du bliver nødt til at vente på, at skat har din årsopgørelse klar. Hvis du ikke har lavet nogle ændringer i din forskudsopgørelse, og der er sket ændringer i dine indkomstforhold fx pga nyt job, må du forvente, at du enten skal betale penge tilbage eller modtage penge fra skat. Du kan ikke desværre ikke bare kigge på din indkomst og se om du har tjent mere eller mindre end du havde forventet. Det skyldes at dine fradrag har stor betydning for din årsopgørelse. Især beskæftigelsesfradraget og jobfradraget kan være afgørende for om du skal have mere eller mindre tilbage fra skat.

Skal jeg rette min forskudsopgørelse, når jeg får et nyt arbejde?

Du skal rette forskudsopgørelsen, hvis du får et nyt arbejde der fx har betydning for din løn. Et nyt arbejde kan yderligere have betydning for dine fradrag. Hvis du fx skal pendle længere, skal du sørge for at rette dit befordringsfradrag, da der ellers kommer til at du for lidt i det felt.

Læs mere om forskudsopgørelsen

Hvis du vil læse mere om din forskudsopgørelse, kan du får mere indformation på skat dk. De opdatere, hvert år deres hjemmeside så du kan få tilstrækkeligt med hjælp. Husk at tjekke om du har fået alle dine fradrag med, når du modtager årsopgørelsen 2020. Du kan desværre ikke klare dig med ja nej svar, som du kan på TaxMate Fradrag, men så kan du tjekke om den hjælp du mangler ikke findes på vores platform.

1 kommentarer

Hvordan skal jeg opdatere min forskudsopgørelse hvis jeg er blevet fyret?

Peter Blisk

Peter Blisk

22-12-2020

Hej Peter. Tak for dit spørgsmål, i det tilfælde at du har mistet dit arbejde skal du være ekstra opmærksom på at din indkomst står korrekt på din forskudsopgørelse.

TaxMate support

TaxMate

22-12-2020

Kommentarer er slået fra på dette indlæg

Lignende indlæg

Her kan du finde yderligere inspiration.