Det er ikke alle der skal betale ejendomsskat i Danmark, men over 3 mio. danskere som bor i egen bolig, skal hvert år betale ejendomsskat af den afgiftspligtige grundværdi. Hvis du er en af dem, kan du med fordel læse mere her, hvor vi vil forklare de grundlæggende elementer i ejendomsskatter og hvad de betyder for dig.
Grundskyld - Ejendomsskat. Hvad er det?
Du skal betale ejendomsskat, eller grundskylden, til den kommune, hvor du har købt ejendom. Skatten bliver kaldt for grundskylden fordi den reelt bliver udregnet af ejendommens grundværdi, altså hvor meget din grund er værd, fratrukket eventuelle fradrag for forbedringer. Kommunen sætter satsen for den ejendomsskat du betaler hvert år. Din ejendomsskat skal betales over 2 gange. Den 1. rate skal typisk betales i januar eller februar og 2. rate skal betales et halvt år senere i juli eller august. Hvornår du skal betale afhænger af den kommune du bor i. Satsen for hvor meget du skal betale i ejendomsskat bliver sat af din kommune og loftet er på 34 promille (3,4 %). Samtidig må du ikke betale mindre end 16 promille (1,6%) i ejendomsskat. Du kan finde satserne for den ejendomsskat du skal betale, på din kommunes hjemmeside eller på borger.dk.
Ejendomsværdiskat er ikke det samme som ejendomsskat
Udover ejendomsskat skal du også betale ejendomsværdiskat, men den skal betales til staten og det er derfor SKAT der beregner værdien af din ejendom. Værdien af ejendommen bliver bestemt ud fra offentlige ejendomsvurderinger. De nye offentlige ejendomsvurderinger er fra statens siden, blevet udskudt og boligejere kan tidligst forvente nye vurderinger fra sommeren 2021.
Ejendomsskattebilletten til ejeren af fast ejendom
Når man køber fast ejendom og skal betale dine ejendomsskatter, bliver den som før omtalt, opkrævet af kommunen og de sender dig en opkrævning som kaldes for ejendomsskattebilletten. Ejendomsskattebilletten er en opkrævning som dækker over de skatter og afgifter som du skal betale og her er grundskylden en del af dem. Andre skatter og afgifter kan være renovation eller sågar rottebekæmpelse som din kommune udfører.
Indefrysning af grundskylden
Staten har i perioden 2018-2020 indefrosset stigninger i grundskylden hvilket betyder at du ikke har skullet betale for årlige stigninger i grundskylden på over 200 kr pr ejer. Det bliver fra 2021 nu frivilligt om man vil betale stigningerne i grundskylden, eller om man først vil betale stigningerne når man sælger sin ejendom.
Indefrosne beløb er rentefrie indtil 2024, men man kan altså fra maj 2021 vælge at betale de indefrosne beløb.
Ejendomsskatter ved ejerskifte
Når man køber og sælger bolig er der nogle ting man skal være opmærksomme på. For det første skal man overdrage ejendomsskattebilletten sammen med eventuelle girokort til den nye ejer ved ejerskifte. Er du den nye ejer, er det vigtigt at du får dokumenteret at sælger har betalt forfaldne rater.
Kommunen vil automatisk framelde den tidligere ejer fra betalingsservice og indsende en ejendomsskattebillet til den nye ejer. Det er derfor vigtigt at du som den nye ejer bliver tilmeldt betalingsservice.
Den tidligere ejer skal betale det indefrosne beløb af ejendommens grundskyld til kommunen. Indefrysningen er som sagt rente og gebyrfrit, og du kan på din årsopgørelse for kommunale ejendomsskatter se hvor mange penge du som sælger skal af med.
Læs mere om ejendomsskatter hos din kommune eller hos SKAT
Hos din kommune kan du læse om satser for din ejendomsskat, indefrysning af din grundskyld og andre satser som findes på din ejendomsskattebillet.
Spørgsmål om din ejendomsværdiskat kan du finde svar på hos SKAT eller på borger.dk.
Vi fra TaxMate er dog også klar til at svare på dine spørgsmål og vi hjælper dig gerne med at få styr på skatten og de eventuelle fradrag som du som boligejer har ret til.