Fradrag for garantiprovision

Fradrag for garantiprovision

Fradrag for garantiprovision i forbindelse med omlægning af et realkreditlån.

Hvad er garantiprovision og hvornår betaler man det?

Når du omlægger et realkreditlån, kan du først få det udbetalt, når der ligger et tinglyst pantebrev. I praksis vil man gerne have det udbetalt før, for at få indfriet det gamle lån. Derfor stiller banken en garanti over for realkreditselskabet – og den garanti er der nogen banker, der tager en betaling for, dette kaldes typisk garantiomkostninger eller garantiprovision. Som boligejer skal du selv indberette denne udgift til Skattestyrelsen. Beløbet du har betalt i garantiprovision fremgår typisk af den beregning, du har modtaget af banken i forbindelse med f.eks. en låneomlægning.

Kan jeg virkelig få fradrag for garantiprovison?

Ja, du kan få fradrag for din garantiprovision. Garantiprovision er et af de mest oversete fradrag, og det er estimeret af op mod 80% af personer, som omlægger deres realkreditlån, glemmer at udnytte dette fradrag. Nogle långivere er dog begyndt at indberette nogle provisioner for deres kunder. Det kan derfor være en god ide at spørge din bank, om de har indberettet alle dine skattefradrag til årsopgørelsen, når du optager lånet. Der kan være flere tusinde kroner at spare udover dine renteudgifter.

Jeg kan trække garantiprovision fra - hvorfor?

Man kan generelt få et fradrag for udgifter til provisioner i forbindelse med stiftelse af et lån med en løbetid på under 2 år. Det er fx forbrugslån, hvor man betaler stiftelsesprovision, hvilket er fradragsberettiget. Det samme gør sig gældende for garantiprovision, fordi lånet er et midlertidigt lån, inden du modtager dit faktiske lån. Da det er et midlertidigt lån, er løbetiden næsten altid 2 år, hvorfor det af skat betragtes som en stiftelsesprovision.

Er det alle, der kan få fradrag i forbindelse med omlægning af lån?

Nej, det afhænger af den aftale, som du har indgået med banken, da der er flere forskellige måder at stille sikkerhed for lånet. Det ene er garantiprovision, hvor banken stiller sikkerhed for dig. Det anden mest almindelige er fastkursaftale - der dog ikke skal forveksles med et fastforrentet realkreditlån. En fastkursaftale er en aftale, som du indgår med banken om, at de obligationer som du skal købe i forbindelse med dit lån bliver købt til en fast obligationskrus - denne ligge ofte væsentligt under det faktiske kurs, hvilket kan ende med at blive væsentlig dyre end, hvis man havde benyttet garantiprovision. Når du omlægger dit lån, bør du derfor altid bede om beregninger for både fastkursaftale og garantiprovision.

Er der en øvre grænse for fradraget fx 5. 000 kr. ?

Beløbet på garantiprovision kan løbe op i flere tusinde kroner, hvorfor det er naturligt at spørge om der ikke er en øvre grænse for, hvor meget man kan trække fra. Det korte svar er nej, men principelt kan der opstå et problem, hvis garantiprovisionen har en uforholdsmæssigstørrelse i forhold til lånets hovedstol. Det vil i praksis ske meget sjældent, men hvis det er tilfældet kan det være en god ide at rådføre sig med skat.

Bliver mit fradrag automatisk indberettet på min årsopgørelse?

Nej, dit fradrag bliver meget ofte ikke rapporteret til skat, så det automatisk indgår i din årsopgørelse. Du skal derfor være ekstra opmærksom, når du har omlagt et lån at tjekke, at det er indberettet til skat, og at det fremgår på din årsopgørelse, når den bliver tilgængelig til marts.

Hvorfor bliver mit garantiprovision ikke indberettet automatisk lige som renter?

Det er svært at give et entydigt svar til det. Men et muligt svar kan være, at der før i tiden ikke var så mange omlægninger af lån pga. færre fluktuationer i renteniveauet. Det kan have betydet, at skat ikke har prioriteret at automatisere netop dette fradrag. Skat har ikke uendelige midler, hvorfor de selvfølgelig prioriterer de opgaver, som de mener skaber mest værdi for borgerne. Så når det før i tiden har været relativt beskedne beløb, så har de sandsynligvis løbende valgt at prioritere fradrag, der skabte mere værdi. Man kan håbe af fremtidige opdateringer inkluderer automatisering af både stiftelsesprovision og garantiprovision, så det bliver lige så nemt at få sit fradrag, som at få fx sine renteudgifter på årsopgørelsen.

Husk altid at tjekke de oplysninger på din årsopgørelse som relaterer sig til fradrag, da der kan være mange penge at spare ved at være en smule opmærksom. Ellers anbefaler vi altid, at du søger professionel hjælp! Men husk, at det er dumt at betale et gebyr for noget, som kan være gratis ved at benytte TaxMate.

Yderligere vejledning og information

For mere uddybende og fyldestgørende information, se vejledning om provisioner, låneafgifter og kautionsforsikringspræmiern på skat.dk.